30 Eylül 2012 Pazar

Bitmeyen Pilin Sırrı...


Ekran parlaklık seviyesini düşürün, gereksiz antenleri kullanmayın, açık uygulamaları kapatın ama şarjı ve yedek pili unutmayın...

Akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve son yıllarda onlara eklenen otomobiller pil ömrünü uzatmasa da daha az tüketmenin peşinde. Ekranlar, işlemciler, motorlar daha az enerji tüketmesi için yeniden tasarlanıyor. Akıllı telefonların ekranı büyüyor, marifetleri artıyor. Ancak pil ömrünü artırmak kolay olmuyor. 2 saatten fazla konuşan, internete bağlanan, müzik dinleyen, video ve fotoğraf çeken bir akıllı telefonun pili günün sonunu getiremiyor. Benzer şekilde tabletler ve dizüstü bilgisayarlarda da pil tüketimi konusunda iyileştirmeler yapılıyor. Ancak genelde üreticilerin belirttiği mükemmel pil sürelerini tüketiciler görmüyor. Sonuçta göstergede yer alan pil ömrünü uzatmak hem kullanıcının hem de yazılım uygulamalarının yeteneğiyle mümkün oluyor.
Üreticiler hazır
Apple, Nokia, Samsung, HTC, Motorola, Sony ve BlackBerry gibi akıllı telefon markaları yeni nesil pil teknolojilerine yatırım yapmakta çekingen davranıyor. Mevcut lityum pil teknolojisini iyleştirerek çözüm bulmaya çalışıyor. Tüketiciler pek hissetmese de büyüyen dokunmatik ekranlar, artan işlemci gücü, yetenekler ve antenlere rağmen pil ömrünün aynı seviyede kalması bile önemli bir gelişme kaydedildiğinin kanıtı oluyor.
Pil canavarı cihazlar
Tablet, akıllı telefon ile dizüstü bilgisayarlarda büyük ve parlak ekranlar pil ömrünün 1 numaralı katili. Ayrıca bu cihazlarda kullanılan radyo antenlerinin sayısı ve aktif durumda olması da yine pil ömrünün kısalmasını sağlıyor. Açık uygulamaların kapatılmaması da pil tüketiminde etkili oluyor. Android ve iPhone platformunda pek çok kişi açık kalan bu uygulamaların nasıl kapatılacağını bilmiyor. iPhone'da 'home' tuşuna arka arkaya 2 kez basmak, Android'de ise uzun süre basınca açık uygulamalar görülüyor. Sonra tümünü veya istediğiniz uygulamayı tek tek kapatabiliyorsunuz.
5 yıl sonra şeker pil
Araştırmacılar , şekerin doğada sınırsız olması nedeniyle kaynağın bol olduğunu söylüyor. Kolay bir şekilde bulunabilen bu maddenin pil olarak kullanılması, maliyetleri de aşağı çekecek. Dolayısıyla bu pilleri kullanan cihazların da fiyatı azalmış olacak. Bilim adamları bu pillerin pratik hayatımıza ancak 5 yıl sonra girebileceğini belirtiyor.
Şeker gibi enerji kaynağı
"Şekerden pil olur mu" demeyin. Yeni pil teknolojileri doğada daha kolay bulunan ucuz ve uzun süre dayanacak şekilde üretiliyor. Tabletlerimiz ve akıllı telefonlarımızın neredeyse tamamında lityum- iyon piller bulunuyor. Ancak doğada bulunan lityumun giderek azalması maliyetin artmasına neden oluyor. Japonya Tokyo Bilim Üniversitesi'nin çalışmasıyla, lityum yerine sodyum-ion pil yapmanın bir yolu keşfedildi. Üstelik bildiğimiz şekeri kullanarak. Öncelikle bu şekerin bazı işlemlerden geçmesi gerekiyor. Sodyum-ion piller içindeki anot olarak kullanılan sukroz tozu önce oksijensiz fırında bin 500 derecede ısıtılarak karbon tozuna dönüştürülüyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder